top of page

vargabona

búzakutató vállalkozás

Novumbúza felhasználásának lehetősége sertéshizlalásban (Magyar Állattenyésztők Lapja cikk)

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) Állattenyésztési, Takarmányozási és Húsipari Kutatóintézetének jogelődje 2012-2013 során etetési kísérletbe állította és tesztelte a novumbúzát. A kísérlet a Vidékfejlesztési Minisztérium megbízásából az 55/2012. (VI. 21.) VM rendelet 34.§ szerinti 'Agrárkutatás támogatása' (20/03/02/00) témához kapcsolódott.

A kísérletben felhasznált novumbúzát illetően fontos megemlíteni, hogy (habár a 2012-es év egy aszályos év volt) extrém módon elázott termés volt, magához viszonyítva kimondottan gyenge fehérjetartalommal. Az ÁTK által mért 14,06% meg sem közelíti a novum átlagos fehérjetartalmát, azonban az eredmény még így is pozitív, a novumos keverék táplálóanyag-tartalmát illetően több alkotóelem is meghaladta a szokásos extrahált szója-kukorica keverék értékét.

A kísérlet eredményéről 2015. májusi számában a Magyar Állatenyésztők Lapja cikket közölt:

"A hazai állatitermék-előállításában fontos tényező, hogy az előállító gazda maga termeszti, vagy földrajzilag közel termelteti meg a takarmány alapanyagot. A hazai sertésállomány genetikai potenciálja a klasszikus kukorica-szója alapú takarmányozással kielégíthető. Azonban alternatívát kell adnunk a szója, valamint az egyre inkább fellépő aszály esetén rossz termésátlagot elérő kukorica helyettesítésére is. Ezért fontos olyan gabonafajta takarmányozási felhasználhatóságának ismerete, amelynek terméseredménye aszályos időjárás esetén is megfelelő, tápanyagellátásra igénytelen, növényvédelmet specifikusan nem igényel. A Novum búza felhasználásának lehetőségeiről a sertéshizlalásban aktuális lapunkból tájékozódhatnak."


Kiemelt bejegyzések/Featured posts

Friss bejegyzések/New posts

Archívum/Archive

bottom of page